Friday, February 05, 2010

Ce trebuie să faci când primeşti o amendă auto sau încă o dovadă că Poliţia română e incompetentă


Ce trebuie să faci când primeşti o amendă auto? Dacă eşti prost ca mine, o plăteşti a doua zi. La CEC. Şi după aia? După aia eu n-am făcut nimic. E, peste câteva luni am aflat că am procedat TOTAL GREŞIT!

Prin septembrie, cum mergeam eu aşa liniştit pe la 4 dimineaţa pe podul Grant, pesemne că mi s-a blocat pedala de acceleraţie la Toyota mea şi m-a luat radarul cu fix 70km/h. (Ştiu, e penibil să iei amendă de viteză pentru 70 km/h, pentru că asta nu e viteză nici măcar în oraş, dar ce vreţi, maşină mică, motor mic, de şofer ce să mai zic…) Cum poliţistul a refuzat să-mi ia banii pe loc, eu, cetăţean responsabil, m-am dus cât am putut de repede a doua zi să-mi plătesc amenda la CEC. Şi am încheiat subiectul.

Mă rog, aşa am crezut eu. Primăria de sector n-a crezut însă deloc la fel şi prin ianuarie îmi trimite o scrisoare frumos colorată prin care Chiliman îşi prezenta realizările şi-mi ura La mulţi ani!, iar nu ştiu ce director din primărie mă anunţa că am o obligaţie restantă la bugetul local – fix o amendă neachitată din 2009. Adică acea amendă pe care deja o plătisem.

Plin de spume mă duc la direcţia de impozite şi taxe locale cu chitanţa şi procesul verbal pe care, nu ştiu prin ce minune, le păstrasem (de regulă e o realizare personală şi dacă îmi găsesc Cartea de Identitate prin portofel). După ce stau la codă alături de alţi şoferi care flutură în mâini procese verbale şi chitanţe, aflu procedura. Fotocopiez contra cost chitanţa şi procesul verbal la chioşcul din curte (chiar aşa, ce şpagă tre să dai să ajungi să ai chioşc de fotocopiat în curtea direcţiei de taxe şi impozite), completez un formular şi înregistrez totul la registratură.

Evident, la coadă o mulţime de binevoitori: „Dom’le, n-aţi făcut bine, după ce aţi plătit la CEC trebuia să trimiteţi copii la secţia de poliţie”, spune unul. „Fiţi, dom’le, serios, - replică altul - nu trimiteţi nimic că ăia la poliţie nici nu ştie pe ce lume sunt. Păstraţi toate chitanţele şi veniţi aici când vă cheamă. Eu aşa fac în fiecare an.”. La registratură, în sfârşit cineva mai nervos decât mine. „Nişte incompetenţi! Muncim de pe urma lor. Nu mai plătiţi dom’le la CEC. Ăştia nu-s în stare să comunice între ei. Plătiţi direct la noi şi scăpaţi de un drum degeaba”.

Am plecat luminat şi împărtăşesc şi eu mai departe procedura. Dacă sunteţi amendaţi, nu plătiţi la CEC. În 2010, Poliţia nu e în stare să aibă un sistem funcţional prin care să afle de la CEC ce amenzi au fost plătite. Plătiţi direct la de Taxe şi Impozite Locale, pentru că altfel tot acolo o să ajungeţi. 

2 comments:

Unknown said...

Totusi petine te-a trimis acolo indignarea. Pe mine, m-a trimis nevoia sa scot un cretificat d'ala ca sunt curat, nu mai stiu la ce-mi trebuia.
Iti dai seama ca sa faci dovada ca ai platit inseamna vreo 4 drumuri suplimentare (am fost plimbat si la taxe locale si la primarie), ceea ce in Bucuresti poate insemna o zi de lucru (ca oricum programu' cu publicu' e pana la 3 jumate parca).
Zi pe care probabil n-o ai daca e o chestiune urgenta.
Iar daca nu mai ai chitanta, faci o cerere la unitatea CEC unde ai platit(deh, intranetu' asta e o chestie straina de CEC) sa elibereze un duplicat, ceea ce costa 10 RON si dureaza 30 de zile.
Eu am paguba 10 RON pt un amic din secuime, cre a platit o amenda in Bucuresti, da' mi-a zis ca da o bere cand ajung pe la Sf. Gheorghe. Si nu stiu cum sa fac sa-mi fac drum p'acolo, ca ramane bietul ungur dator, si nu-i frumos... :D

Anonymous said...

Mi-am luat-o si eu recent.. ma refer la amenda....si a fost o zi fatidica in familie ca in aceiasi zi si tata a luat o amenda...ee lui tata i-a zis nea politistul sa trimita copia dupa chitanta la un nr de fax.... acum sa vedem ce o fi.. nu stiu cat de sigur e ca o sa ajunga unde trebuie....

apropo.. fain blogul