Friday, July 23, 2010

Cum să nu comunici pe twitter dacă eşti instituţie publică. Azi exemplul MCSI

Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale are cont pe twitter. Un lucru bun, aţi putea zice, mai ales pentru o instituţie care ar trebui să fie la curent cu cele mai importante tendinţe în materie de comunicare electronică. Dacă veţi citi însă câteva tweet-uri la întâmplare, vă va pieri imediat entuziasmul.

Cel aflat în spatele tastaturii oficiale, cel mai probabil un angajat al biroului de presă lăsat nesupravegheat pe internet, gafează grav, într-un mod inacceptabil pentru o instituţie publică. Mai jos, câteva exemple:






Aşadar - avem pe cineva plătit din bani publici să comunice acţiunile şi strategiile ministerului. Cui? Unor papagali care nu înţeleg nimic. Cineva, care din poziţie oficială, vorbind contribuabililor al căror angajat este, îşi permite enervări şi ironii condescendente. Cineva care nu pricepe o chestiune elementară: că rolul său este tocmai să îi facă pe cetăţeni să înţeleagă pe ce se duc banii lor - iar dacă nu reuşeşte e numai din cauza incompetenţei de care dă dovadă -, şi în nici un moment, în nici un caz şi în nici o lume posibilă, nu-şi poate permite să îi jignească.

Ok, să te enervezi e omeneşte, pot accepta chiar, în principiu, că nu toţi cei cu care polemizează pe twitter (desi nu cred că menirea unui purtător de cuvânt ministerial este să polemizeze, dar ma rog…) înţeleg sau sunt mânaţi de bune intenţii. Dar, dacă cetăţeanului obişnuit îi este permis să greşească (e dreptul lui la opinie până la urmă), profesionistului, care exprimă oficial (subliniez oficial) poziţia unei instituţii, nu îi este permis acest lucru. Iar dacă o face, dovedeşte fix lipsa de profesionalism, incompetenţa în materie de comunicare, iar singurul lucru de bun simţ ar fi demisia.

Şi dacă mai vreţi o dovadă a faptului că twitteristul nu-şi înţelege nici menirea lui şi nici a ministerului la care e angajat:


Un minister al Comunicaţiilor e arbitrul pieţei de telecom dintr-o ţară. În nici un moment şi în nici un mod posibil nu-şi poate permite să promoveze pe canale oficiale sau neoficiale un anume jucător de pe piaţă sau un anume produs telecom (în cazul de faţâ vodafone şi iPhone 4). Şi cu atât mai puţin să o facă vehiculând informaţii pe "surse".

Ştiu, aţi zâmbit şi voi condescendent citind enervarea mea de mai sus. Sunt naiv, recunosc. Dacă n-aş fi naiv, nu m-ar surprinde aşa ceva de la un minister condus de un personaj precum Gabriel Sandu, specialist în mobilă, autor al unor confuzii delicioase (dacă n-ar fi triste) comise într-un interviu în momentul preluării mandatului. (Am curaj să pun pariu că nu ştie ce înseamnă twitter şi la ce butonează angajatul său)


Au mai scris înaintea mea despre contul de twitter al MCSI Constantin Cocioaba şi Bogdan Manolea 

2 comments:

Unknown said...

Te-ai gandit ca Ministerul ar putea fi sabotat de un hacker fara scrupule? :D Sau poate un membru infiltrat din partidul de opozitie incearca sa manjeasca imaginea partidului din minister ;) Incompetenta e prea evidenta ca sa fie o explicatie plauzibila...

Anonymous said...

@nicoleta: de-aia contul respectiv este prezent si pe prima pagina a ministerului, nu?