Monday, January 18, 2010

Ce înseamnă să ai iPhone sau cum am devenit erou al tehnologiei


Ştiu, n-am mai dat pe blog de ceva vreme, dar, credeţi-mă, am o scuză foarte bună. Mi-am luat iPhone. Nu râdeţi! Habar n-aveţi (în caz că nu deţineţi şi voi unul) ce înseamnă să ai iPhone. Nu-i deloc un lucru simplu. La iPhone e de muncă, nu glumă – zeci de pagini de documentaţie de citit, zeci, dacă nu sute, de forumuri de cercetat, câteva zeci de mii de aplicaţii prin care să scotoceşti - pentru a avea smartphone-ul de care să fii mulţumit. Până nu demult, mă uitam ironic la cei care-şi fluturau iPhone-ul. Acum îi privesc cu respect. Am aflat într-un final că sub ţoalele şi gesturile hipstereşti se ascund, de fapt, adevăraţi eroi ai tehnologiei.

Totul a început de sărbători când soră-mea a venit de la Londra cu un iPhone 3G. Codat în O2. Aşa că trebuia decodat şi spart. Mă pun eu pe scormonit internetul pentru cea mai bună soluţie de jailbreak şi unlock şi optez, în final, pentru cea mai simplă, evident - blackra1n si blacksn0w (un tutorial aici). Nu înainte de a face update la firmware, pentru a aduce telefonul la versiunea 3.1.2. :)

După ce am făcut jailbreak şi unlock m-am pus pe săpat pe internet pentru a repara ce au stricat jailbreak-ul şi versiunea 3.1.2. Dacă problemele cu wifi-ul s-au rezolvat repede (tutorial aici) – pentru un „push fix” (ca să îmi meargă şi mie youtube-ul şi push notificaţiile ca la un om normal) am căutat vreo 3 săptămâni. Toate repozitory-urile pentru cydia unde era semnalat fixul pe forumuri erau offline. Majoritatea funcţionaseră până fix cu o zi înainte să aflu eu de ele. (jailbreak, push fix, repozitories, cyidia – acum pe bune, vedeţi şi voi ce terminologie eşti obligat să adopţi dacă vrei să ai un iPhone funcţional fără să dai bani grei la vreun spărgător profesionist de iPhone-uri?) Într-un final, printr-o minune, am găsit un push fix pe http://www.sinfuliphonerepo.com/ (sper să mai fie funcţional).

Şi să nu credeţi că asta a fost tot. Greul abia de aici a început. A trebuit după aceea să caut o soluţie care să-mi permită multitaskingul. Da, la iPhone nu ai funcţia aia banală care să-ţi permită să rulezi în background yahoomessenger-ul în timp ce îţi verifici gmail-ul. Vrei să deschizi o nouă aplicaţie? O închizi pe cea în care eşti. Până la urmă am instalat ProSwitcher (tutorial aici) şi deocamdată sunt mulţumit.

O altă problemă era absenţa tethering-ului (adică să conectez prin cablu sau prin bluetooth iPhone-ul laptop şi să-l folosesc pe post de modem pentru a naviga pe internet). La SonyEricssonul meu P1 funcţia era una banală. Pentru a o activa la iPhone, Orange îţi cere 4 euro pe lună. Până la urmă am găsit o soluţie aici. La mine funcţionează.

Apoi m-am pus pe scotocit cu Cydia şi Rock după aplicaţii dezvoltate de comunitate. Încă mai răscolesc pe acolo. La fel pe App Store. Dacă voi credeţi că e uşor să te descurci printre zecile de aplicaţii gratuite (şi unele inutile) care fac acelaşi lucru, încercând să o descoperi pe cea mai bună, sau să îţi dai seama dacă funcţiile suplimentare ale variantelor pro merită să cheltuieşti bani pe ele, atunci sunteţi naivi. De exemplu eu încă încerc să mă dumiresc dacă Twitterrific e mai bun decât TweetDeck şi dacă merită să dau banii pe varianta pro. Şi apropo de Twitter, ştiaţi că şi pentru o banală chestie cum ar fi să pui pe twitter un amărât de link la o pagină web pe care ai descoperit-o în safari la iPhone e nevoie de un tweak special (soluţia aici)

Despre cum instalaţi ipa pe iPhone (adică despre cum instalaţi aplicaţii crack-uite găsite pe torrente) nu o să vă povestesc pentru că nu e ceva legal. Dar sunt convins că, dacă vreţi să încălcaţi legea, ştiţi cum să apelaţi la google pentru asta.

Acum înţelegeţi şi voi prin ce a trebuit să trec pentru a avea un smartphone satisfăcător şi de ce n-am mai apucat să dau pe aici. Şi încă n-am terminat. (Încă sunt în căutarea unei aplicaţii care să-mi permită administrez blogul direct de pe iPhone.)

Altfel e un telefon foarte bun, doar că nu prea apuc să-l şi folosesc ca telefon pentru că se descarcă înainte de asta. Aşa că dacă mă sunaţi şi nu răspund, nu vă faceţi griji, probabil am lăsat iPhone-ul undeva la încărcat…

17 comments:

Kid said...

Solutia ar fi sa iti cumperi si un telefon.

Unknown said...

sa stii ca eu am avut bunavointa si am trecut pe aici. da' n-am putut sa citesc :-/

:p

George said...

Frate, tocmai asta e ideea, sa ai un iphone nu-i ceva simplu si uşor, ci complicat si dificil. Fix ca textul asta :p

Roxana said...

Ooo, la un moment dat, aproape ca am avut impresia ca inteleg. Dar era o iluzie :d
Oricum, ideea era ca de fapt nu ai telefon, nu?

George said...

pai da, e mai mult smart decat phone. si-si solicita utilizatorul la maximum :)

Unknown said...

you need a pet

Ceausescu said...

Georgel, sa stii ca eu chiar am citit tot articolul. Am cascat, ce-i drept, dar am reusit. Stiu ca ai vrut sa fii funny si ti-a si iesit, in nisa de umor "glume de politehnica". :)

George said...

ceuasescule, mi-ai facut ziua!!!! chiar mi-a iesit o gluma de inginer? sigur? sigur, sigur?! nu o zici doar asa de complezenta?

toata viata mi-am dorit sa am umor tehnic asa...

George said...

bogdane, dar eu ma asteptam sa comentezi ceva la postarea cu striptease-ul. i-a placut ei alinei si tu n-ai zis nimic...

Ceausescu said...

Bai, nu am comentat la postul cu striptease pentru ca pentru mine sanii (si te rog sa remarci ca nu zic tzatzele) Jessicai Biel reprezinta un dream-come-true. De caaaand asteeept. :) Asa ca deja am "cumparat" filmul de la un "magazin" online si astept sa am o seara potrivita pentru vizionare. :) Dupa aia poate voi comenta, dar nu va fi cum te astepti, pentru ca, repet, cu sanii Jessicai nu se glumeste.

George said...

tu la sani te-ai uitat, frate?! ce am vorbit noi sapatamana trecuta la telefon? la ce te uiti la o fata, ha?!

bucatarulflegmatic said...

In loc sa multiplici Cover Flow-ul folosind suportul TTY si sa rezolvi totul in 5 minute, tu ai facut toate astea???

Unknown said...
This comment has been removed by the author.
Unknown said...

weekendul trecut ne-am dat cu capul de tastatura incercand sa-mi instalez si eu niste jocuri pe aceasta "minune" de telefon..nu am reusit. asa ca atunci cand am vazut link-ul tau si apoi dupa ce l-am citit...am zis "in sfarsit cineva m-a inteles si pe mine"

Andrei said...

Poate nu chiar toti sunt "eroi ai tehnologiei"...pentru ca toate "serviciile" pe care le-ai descris se pot cumpara de la "baietzi" care doar asta fac...
Exista posesori de iPhone care nu au habar sa foloseasca excel-ul si ma indoiesc ca sunt "eroi ai tehnologiei"...

Ciprian said...

Nu treci si pe la mine sa imi rezolvi si mie iphonul ca nu am timp si e pacat de un an si jumatate il folosesc doar ca telefon...

Unknown said...

Acum astept cu interes post-ul tau cand o sa-ti faci update la ultimul iOS. Si clar o sa o iei de la capat. Desi am auzit ca se poate pune Android pe iphone :-D