Sunday, December 12, 2010

Cum instalezi modemul Vodafone pe Mac şi de ce angajaţii Vodafone sunt retarzi

Ai un computer Apple si te pune naiba sa vrei internet mobil de la Vodafone. Pe spatele pachetului în care e ambalat modemul citeşti clar: pentru a utiliza acest dispozitiv ai nevoie de un computer care rulează Windows. Nimic despre Mac. Vânzătorul te asigură însă că e compatibil şi cu computerele Apple.

Ajuns în faţa calculatorului dai să instalezi modemul. Pe memoria flash a dispozitivului cei de la Vodafone, grijulii, au pus kit-ul de instalare a softului. Doar pentru Windows. Mă rog, firesc până la un punct - tu cu Mac-ul tău reprezinţi o cotă de piaţa mai puţin importantă pentru ei. Doar că dispozitivul nu mai e "Plug and go" cum scrie pe cutie. Ca să poţi instala modemul pe Mac ai nevoie fie de o altă conexiune la net, fie de un calculator cu Windows pentru a descărca softul de pe site.

Să spunem că îndeplineşti şi condiţia asta şi că n-ai plecat pe coclauri doar cu modemul şi mac-ul tău. Ajuns pe pagina modemului de pe site-ul vodafone.ro - pauză! Nici un link către drivere sau softul care face dispozitivul să funcţioneze...

Abia dacă vei căuta în câmpul de search vei găsi undeva spre finalul unei pagini şi în urma unor comunicate de presă de prin 2006 un link către softul pe care îl cauţi. De fapt, n-ai de cât să ghiceşti că ăla este: pe cutia modemului scrie că ai nevoie de "Vodafone Mobile Connect", iar pe site găseşti "Vodafone Mobile Broadband".

De pe vodafone.ro, aplicaţia poate fi descărcată, pentru a nu bâjbâi, direct de aici .

Mie mi-a fost mai uşor să găsesc ultima versiune de soft pe site-ul vodafone.com, unde, spre deosebire de site-ul românesc, fiecărui model de modem îi este asociat un link către softul specific.

Iar ultima versiune de Vodafone Mobile Broadband - mai nouă decât cea de pe site-ul românesc - poate fi descărcată de aici.

Dar nu numai din cauza asta sunt retarzi cei de la Vodafone România. Mai pot aduce în sprijinul afirmaţiei şi o experienţă personală.

De câteva ori pe an, când plecăm în vreo călătorie prin ţară, eu şi Ioana avem nevoie de o conexiune mobilă la internet pentru laptopuri. M-am hotărât să luăm o cartelă de internet pe care să o încărcăm doar atunci când e necesar, şi nu un abonament. Şi cum se întâmplă să avem nevoie amândoi de internet şi mai cărăm şi iPad-ul după noi, m-am orientat către un modem care să fie şi hospot ca să pot conecta toate dispozitivele simultan.

Date fiind acestea, vineri seară, înainte de a pleca la Braşov, unde aveam nevoie amândoi de net, mergem în magazinul Vodafone de la Băneasa Shopping City să iau modemul. Stau vreo 20 de minute la coadă, ajung la consiliera de vânzări, spun ce vreau, ea rămâne mască. "N-am mai vândut niciodată un modem similar cu cartelă. Nu cred că sunt compatibile". Eu mă mir, ea verifică şi-mi repetă că nu sunt compatibile. Mă mir din nou - ce naiba, folosesc aceleaşi simuri şi aceeaşi tehonlogie, doar modalitatea de tarifare e diferită - ea mă îndeamnă să sun la relaţii clienţi pentru mai multe informaţii. Sun la relaţii clienţi, pierd încă 20 de minute, tipul care îmi răspunde se miră că nu am putut cumpăra modemul, verifică şi el încă vreo 5 minute şi mă asigură că sunt compatibile.

Mă întorc la magazin, stau din nou la coadă, ajung la o altă consilieră de vânzări care insită la rândul ei că modemul şi cartela nu sunt compatibile. Îi explic că cei de la relaţii clienţi mi-au spus altceva, se pune iar pe verificat timp de vreo 20 de minute şi, după câteva discuţii cu cei de la centru conchide: "Ne pare rău, nu ştim cu certitudine dacă sunt compatibile sau nu". Aşa că în loc să-mi vândă un modem de peste 420 ron, Vodafone mi-au vândut unul de 140 ron, cu problemele descrie mai sus.

La Orange, soluţia de modem-hotspot era compatibilă cu cartela lor, doar că ajungea la 150 euro fără conectare, iar Comsote n-avea nimic similar.

8 comments:

Anonymous said...

Multumim ! Ne-ai salvat !!

Anonymous said...

Multumim!

Ciupanezul said...

Excelent. Mersi mult.

Florin Iaru said...

Ar mai fi ceva de spus: Softul e prost scris. La un moment dat, nu se va mai conecta. Să nu cumva să încercaţi să-l aruncaţi manual la gunoi!
Procedaţi aşa: lansaţi acelaşi Installer (pe care e de dorit să nu cumva să-l aruncaţi la coş) şi dezinstalaţi. Va cere restart. Abia atunci reinstalaţi. O să meargă.

Vlad Stoica said...

Mda am patit si eu acest lucru, am sunat la ei si nu au stiut cu ce sa ma ajute. Le-am zis ca in magazin ei mi-au zis ca este compatibil, nu ca nu este adevarat. Asa servicii sa tot avem.

Dana said...
This comment has been removed by the author.
George said...

Dana, iti pot raspunde la comentariul tau pe care l-ai sters, dar pe care l-am primit pe mail. Nu fac in nici un moment referire la roaming :) Nu era in discutie, n-am reprosat asta. Si sa stii ca, daca postezi comentarii pe bloguri de rahat, risti ca si ele sa se murdareasca si sa devina comentarii de rahat :)

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.