Wednesday, September 29, 2010

Părul fetelor, domnul G şi prostia agresivă din blogosferă

gorgeous bald-headed Natalie


Stau aşa ca prostu' şi nu înţeleg. Şi oricât mă gândesc la asta, tot nu înţeleg. Na, probabil pentru că sunt prost.

Pe scurt - un nene a zis că donează nişte bani unor cauze caritabile, prin intermediul unor fete, dacă acestea se tund, adică dacă fac, la rândul lor, un mic sacrificiu pentru cauza pe care vor să o susţină. Pe larg, povestea o citiţi în Gândul, asta în cazul în care nu aţi aflat-o zilele astea de pe bloguri sau de pe twitter.


Bun, acum ce nu înţeleg eu: de ce, dracu, toată povestea a inflamat atât de mult blogosfera, de ce a stârnit comentarii imunde şi cretine, cum sunt cele din subsolul articolului din Gândul. Sau cum e acesta.

OK, sunt de acord, povestea poate să le pară unora lipsită de gust. Pot stârni nedumeriri motivaţiile anonimului domn G. Se poate bănui chiar că unele fete au vrut mai mult să se promoveze pe ele, decât o cauză nobilă. Mă rog, se poate specula orice, imaginaţie să ai.

Rezultatul e însă că nişte oameni, care aveau nevoie vitală de ajutor, l-au primit. Că un act caritabil a fost promovat şi că publicul a aflat de existenţa unor cazuri disperate. Şi poate că gestul inedit al fetelor, care a făcut lumea să vorbească, a convins alţi câţiva oameni să ajute.

Or, vi se pare că eventuala şi trecătoarea popularitate pe care au câştigat-o fetele e un preţ prea mare pentru asta? Vi se pare că eventuala (şi din nou trecătoarea) lor urâţire e ceva total inacceptabil? Mie nu.

Mi se pare în schimb că a declama chestii de genul: "Perversul ăla de G ar trebui împuşcat în cap, cu toată caritatea pe care o exhibă", "listă de proaste", nu e doar o doar dovadă de cretinism, resentiment şi invidie, ci o atitudine care frizează, pur şi simplu, patologicul.

11 comments:

Rin Tin Tin said...

@cinicul: mi se pare o initiativa futila, pierduta intr-un noian de acte caritabile, totul constituind o industrie destul de meschina, in fond. Poate cauti niste statistici cu cei care-au scapat.. Nu exemplele scoase in fata de fundatii.
Ca originalitate are un plus, in rest...

Mika said...

G., tocmai la aceste reactii ne referim atunci cand vorbim despre "sacrificiu". Nu trebuie sa ai curaj sa te tunzi, ci sa infrunti astfel de oameni... Dar avem putere! :) Multumesc

Rin Tin Tin said...

Mikapana, ceea ce ati facut voi nu e sacrificiu, ci un simulacru de sacrificiu :)
Poate detaliezi si la ce fel de oameni te referi. Eu personal dezaprob fundatiile si actiunile caritabile, pentru simplul motiv ca de pe urma lor profita mult mai multi oameni decat cei vizati de ele.

George said...

@ rin tin tin - in principiu sunt de acord cu tine, multe fundatii sunt utilizate mai mult in folosul membrilor :) . in cazul de fatza insa nu vad cum e in folosul domnului G, pentru ca nimeni nu stie cine e, deci nu-si face reclama.

ok, poate fi in folosul fetelor, dar situatia a fost cam asa - puteau sa nu faca nimic sau puteau sa faca un mic sacrificiu si sa primeasca 2000 de euro, bani pe care i-au virat apoi unor oameni care realmente aveau nevoie de ei.

ce s-a intamplat cu banii apoi? de exemplu, dax, saxofonistul de la divertis, care a primit bani de la mika, s-a operat si starea sa pare sa se imbunatateasca. deci un rezultat pozitiv

deA said...

Nu e un sacrificiu sa infrunti oameni care dezaproba o fapta de-a ta, daca ar fi un sacrficiu, atunci ne-am sacrifica in fiecare zi cu fiecare gest pe care il facem si care nu se incadreaza intr-un anumit tipar aprobat de unii sau altii.

Mi se pare trist ca femeile acestea se mandresc cu faptul ca au avut "puterea" de a se tunde, cand de fapt tot ce au facut ele a fost sa se lase tratate ca un obiect.

Daca stimabilul domn G. voia sa faca un act caritabil, putea foarte bine sa il faca si in absenta noilor frizuri a domnisoarelor din blogosfera feminina; doar nu s-au facut peruci din parul tinerelor. Ah, sa nu cerem nimic fara sa invatam sa si dam ceva la schimb... Desigur, dar atunci de ce nu s-a oferit sa doneze o suma de bani in schimbul a 5 ore de munca intr-un azil de batrani sau la strans de gunoaie intr-un parc, daca dorinta sa era sa responsabilizeze societatea tanara din Romania.

Dar mai mult decat responsabilizare, atat domnul G. cat si domnisoarele cu pricina isi doreau publicitate. Si exact de asta au avut parte. Dar daca a fost o strategie de marketing, atunci hai sa o tratam ca pe atare si nu ca pe un act de compasiune. Ba mai mult, promovarea se putea face si intr-un alt mod - purtand un tricou cu numele, scriind un text pe blog sau afisand un banner, nu era nevoie sa se recurga la o actiune de a transforma femeia intr-un obiect.

Da, era parul lor si sunt libere sa faca ce vor cu el, dar actiunea lor depreciaza actul caritabil si este totodata injositor pentru toate femeile. Cu atat mai mult cu cat ele vorbesc despre maretul lor sacrificiu si despre cat de mult le place sa fie tunse la 1; de fapt, sunt niste domnisoare care isi doreau sa faca un gest despre care stiau ca va fi discutat, cel putin, daca nu chiar criticat de cei ce le vor vedea si aveau nevoie de o scuza - "A fost un gest caritabil, nu am vrut eu!"...

George said...

@deA dacă era doar o postare pe blog sau doar un tricou, nu vorbeam nici noi, nici presa despre asta. nu zic ca fetele nu au castigat din asta, dar zic ca mult mai important mi se pare ca oamenii aia au castigat (cei care au primit banii) si a mai fost un castig ca lumea a vorbit despre "ajutorul acordat semenilor".

repet, eu mor si nu inteleg de unde atata vehementa in condamnarea gestului fetelor. de ce lumea pare atat de afecatata de el? de cand parul, tunsul, e un tabu la noi?!

iar daca interpretezi asta ca instrumentalizare, nu vad de ce nu ai interpreta 90 la suta din ispostazele in care gasesti femeile azi drept instrumentalizari ale lor, si de ce nu ne revoltam si impotriva situatiilor respective.

Kid said...

ha ha. "cinicul" ducand munca de convingere ca sa faca lumea mai buna

Anonymous said...

personal mi se pare ca un act de caritate conditionat de o fapta ca asta nu-si are ropstul. daca ele s-au tuns, omul nu a donat mai multi bani. el a avut o suma de donat si a impartit-o la cate fete au fost dispuse sa se tunda. Le-am cunpscut si am inteles ca daca mai sunt altele care ar vrea sa se rada e inutil ca omu nu mai are bani. Deci ele s-su tuns, parul si l-au pastrat, nu inteleg cu ce a ajutat actul caritabil in sine ca ele au ramas fara par.
Inteleg poate sa conditionez un gest caritabil de un scarificiu personal de genul, uite, dau si eu 2.000 euro daca renunti si tu la vacanta, daca iti donezi leafa pe 3 luni, daca faci munca in folosul comunitatii juma de an...o conditionare care sa produca la randul ei efecte pozitive pentru cei din jur. Ca de asta ne apucam de caritate, ca sa ii ajutam pe cei aflati in nevoie nu ca sa lansam un trend, nu ca sa aparem in presa... Ele au luat-o ca pe o provocare pentru ele, uitand ca scopul nu este de a-si demonstra propriei persoane ca pot supravietui fara par intr-o lume guvernata de dive, ci ca pot face un bine fara a se gandi la propria persoana ci la cea pe care o ajuta. Culmea e ca la final, s-a mediatizat cel mai mult faptul ca ele s-au tuns si toata relatia cu acest domn care culmea, isi spune domnul G, si mai putin cazurile la care au ajuns banii... Discutia e lunga, te poti gandi ca in loc sa dea 2.000 euro la 9 persoane, mai bine dadea mai multi bani la mai putine persoane...si era o suma care chiar putea schimba ceva...nu e putin nici 2.000, dar comparativ cu tam tamul care s-a facut ... de fapt toata lumea vorbeste ca e un necunoscut care le a convins pe unele sa se tunda...in plan secundar ramane si suma si cazurile pentru care ele au militat. ceea ce ne indeparteaza tocmai de ideea de donatie... parerea mea

Unknown said...

Buna ziua, dorim sa va facem o propunere comerciala! Daca sunteti interesat trimiteti un e-mail la office@falvorotarybids.ro.

Anonymous said...

domnu g este un domn cu multi bani, care are si el un fetis. problema este ca lumea e plina de prosti si mai ales proaste, care se expun pentru bani. nu este niciun act de caritate la mijloc, ci pura patologie. din pacate individul nu se rezuma doar la cateva proaste.

Muffin Recipes said...

Thannks for the post