Monday, April 26, 2010

De ce m-am apucat de alergat. Adevăratele motive



Şi eu unul care credeam că alerg pentru un tonus mai bun, un corp mai sănătos, o viaţă mai lungă, pentru depăşirea limitelor fizice şi fiziologice proprii etc etc… Aiurea. Noroc cu Ioana care mi-a semnalat săptămâna trecută adevăratele motive care îi determină pe bărbaţi să alerge tot mai mult în ultima vreme. Se pare că de vină e… criza. Mă rog, se pare că sunt două şcoli de gândire.

Unii "dau vina" pe criza economică. Scăderea veniturilor i-ar fi îndepărtat pe oameni de sălile de sport, devenite prea scumpe. Parcul a părut dintr-o dată mult mai la îndemână, programul de acces mult mai flexibil, iar singura investiţie serioasă se rezumă doar la o pereche de încălţări bune. Dacă mă gândesc că de câteva luni nu mai am bani de World Class şi am fost nevoit să renunţ la înot şi la sala de fitness, bag de seamă că se cam aplică.

Cea de-a două cauză cică ar fi "criza vârstei de mijloc". Bărbaţii o au mai devreme acum, ceea ce a dus - în ţările civilizate, nu la noi - ca numărul alergătorilor tineri să crească exploziv. P'asta nu ştiu dacă o bifez. :) Nu cred că teama, tot mai accentuată în ultima vreme, de boală şi bătrâneţe, obstinaţia în a-mi demostra că încă sunt cât se poate de tânăr, chiar infantil, să fie un simptom. Chiar nu cred…

PS. Citind articolul din The Guardian nu am putut să nu remarc numărul celor care practică atletismul în UK - 1,8 milioane de oameni în 2009, cu 215.000 mai mulţi faţă de anul anterior. Alergând timp de o oră pe zi în Herăstrău, abia dacă întâlnesc 10 - 15 alergători, în mare parte aceiaşi de la o săptămână la alta, câţiva dintre ei străini. Comparativ - acum 7 ani rămâneam perplex văzând câteva sute de oameni alergând în fiecare dimineaţa pe faleza din Sliema - Malta (la o populaţie de aproape 200 de ori mai mică decât a Bucureştiului), iar vara trecută abia puteam să mă strecor printre alegătorii de pe faleza dintre Cascais şi Estoril.

PPS. Şi o altă recomandare la final. Alergatul nu te face doar mai sănătos ci, se pare, chiar mai deştept. Aşa că în curând mă şi văd combinând alergările matinale cu antrenamentul intensiv pentru un maraton de şah.

4 comments:

Jinks said...

Alergatul e plictisitor. Si am incercat, pe cuvant.
Ce e 'Word Class'? >_<

Unknown said...

Subscriu, e plictisitor :D. Doar George se autosugestioneaza ca e cool ;)

George said...

@ jinks scuze, mancasem un "l" :) World Class. am pus si link acum. nu e plictisitor, depinde doar ce asculti in casti :)

@ eta crede-ma, dupa vreo 40 de minute de alergat, dupa ce ti se varsa in creier valuri de endorfine, te simti in al noulea cer. si mai da si dependentza, adica a doua zi vrei sa o iei de la capat.

Anonymous said...

plictiseala e doar in mintea voastra. picioarele, cand alearga, nu cunosc asa ceva. dar probabil ati alergat voi fara chef si d-aia... mai bine uitati-va la televizor, sa nu va mai plictisiti...