Thursday, April 29, 2010

Cum îndepărtezi potenţialii candidaţi de Facultatea de Filosofie

Simplu. Faci un film de prezentare pentru Târgul Educaţiei 2010. Lung, dezlânat, criptic, (cu poante de interior) greu de înteles pentru cineva care nu a trecut încă prin facultate (adică fix pentru cei cărora li se adresează). Şi în primul rând plictisitor. Îngrozitor de plictisitor! Cu gafe de montaj pe care nu le face nici măcar un blogger începător când urcă un prim clip pe youtube (slide-uri de zeci de secunde…).

Şi cu ce imagine rămâi despre după ce ai văzut clipul? Studentul de la filosofie e ori o fată fără sutien, care aleargă în slow motion prin faţa facultăţii, ori un băiat care meditează tâmp printre sticle răsturnate, toţi firi total nepractice (nu-s în stare să dea un scaun din uşă, deşi le împiedică accesul în facultate), care preferă să despice (aparent inutil pentru un neavizat) firul în patru. La ce bun fac toate astea, care e scopul, de ce ai face Facultatea de Filosofie? E, filmul ignoră să le mai spună potenţialilor candidaţi şi asta.

Ca absolvent de filosofie, mărturisesc că mi-e jenă de portretul pe care mi-l face clipul.

O eventuală concluzie - Studentul la filosofie e un om cu scaun... la uşă (nu la cap) :)

Aveţi filmul mai jos, dar vă avertizez din nou, e foarte plictisitor :)



A mai semnalat clipul Simona Tache

12 comments:

Ana said...

Ai absoluta dreptate, din pacate. In plus, propozitiile alea despre scaun sunt niste sofisme, asa scoase din context si folosite in sens opus decat erau intentionate in textele din care provin. (Cred ca alde Hegel, Locke etc. se intorc in mormant.) Ceea ce taie orice haz pentru cine cunoaste sursele (si ar trebui sa se distreze, cunoscator fiind). Pentru cine nu le cunoaste, sunt mai degraba alungatoare de la admitere.

Razvan Nicoara said...

Sunt un alt absolvent de filosofie. Clipul este o mizerie. Afirmatiile sunt niste aberatii iar montajul de cocalari.

Pe de alta parte insa, daca ma gandesc ca Facultatea este in sediul fostei cantine de la Grozavesti, atunci totul se leaga. Si dialectica istoriei (apropo, Hegel sau Marx nu au fost studiati aproape deloc; acu o fi altfel?) ne da iar palmute peste ceafa.

Mie nu imi pare deloc rau ca am terminat filosofia. Mai ales ca am invatat in sediul de la Drept, cu Sala Mica de la Biblioteca, cu sala de curs de etaj unde era si un pian (in primii 2 ani), cu amfiteatre, cu profesori ca Vladutescu, Vieru (in vremea lui buna), Stella Petecel (ce cursuri de greaca se faceau acolo!!!), Bieltz (logica), seminariile pe etica aplicata, cursul de postmodernism facut cu Sorin Alexandrescu, seminariile pe Deleuze si chiar filosofia politica cu Muresan....

Asta acu vreo 8-10 ani, e drept.

Sa inteleg ca de atunci ..nimic?
Atat de multe lucruri ok se puteau spune si astia au iesit cu mizeria asta...?

bucatarulflegmatic said...

N-am mai ras asa de cand am vazut bucati din Supravietuitorul de Sergiu Nicolaescu

Anonymous said...

@Razvan, trebuie sa te anunt ca te tradeaza commentul, de fapt tradeaza facultatea de filo, daca tu esti "absolvent". Comentariul tau e ca al unei babutze senilizate, defazate...
Daca n-ai fi terminat cu filosofia ai fi stiut ca profesorii tai sunt multi tot in facult, ca Muresan a mai publicat niste carti, ca profii de acolo au scris carti cu/despre postmodernism etc

Nu inteleg de ce ai devenit asa tavnos, nervos, dispus sa admiti ca totul se duce de rapa ..ca ce vremuri erau... pornind de la un clip in gluma (ma intreb daca ai comentat la fel de convins in marginea conferintelor serioase din fac de filo postate pe net, ma indoiesc, acolo nu apar comentarii)
Aminteste-ti de cand erai tu tanar ca batranii cu obsesii paseiste nu erau tocmai ok ;)

Clipul a fost o joaca. r e l a x

Daca va pasa, mai cumparati cate o carte de filosofie nou aparuta, vanzarile arata ca fostii absolventi de filosofie citesc mai mult bloguri decat derrida si rorty.

George said...

@ Anonymous nu stiu care mai sunt regulile la voi la facultatea de filosofie, unde profesorii mai publica si carti despre postomodernism, insa as prefera ca aici sa evitam jignirile si atacurile la persoana - altfel comentariul se sterge

sunt de acord ca filmuletul e o gluma, dar e o gluma proasta si jalnica. ma asteptam ca profesorii si studentii de acolo sa fie in stare sa produca ceva mai inteligent pentru ca - nu-i asa? - se presupune ca au resursele intelectuale pentru asta.

repet, nu ma asteptam la o abordare scortoasa, serioasa. ma asteptam doar la una inteligenta sau macar cu sens...

Anonymous said...

Filmuletul e foarte haios, nu am nici o legatura cu Facultatea de Filosofie, dar m-a amuzat si ideile prezente sînt foarte haioase, probil ca nu ati înteles mare lucru din el de vreme ce faceti astfel de comentarii ...

George said...

nu ati vrea sa imi explicati dvs care sunt ideile exprimate si ce ar fi trebuit sa inteleg din clip.

in ceea ce priveste umorul de care ar da dovada, eu am serioase rezerve, dar poate vreti sa-mi explicati si gluma, sa rad si eu macar la o saptamana dupa...

Dana said...

Draga Anonymous (avand in vedere ca cele doua comentarii au fost publicate sub aceeasi anonimitate, am sa presupun ca este vorba despre aceeasi persoana),

Am privit si eu clipul, si am citit reactia lui George si comentariile. Nu inteleg asocierea pe care o realizezi intre Razvan (absolvent, nu "absolvent" al facultatii de filosofie) si o babuta senilizata: de altfel, Razvan a dat niste exemple pozitive, si nu reiese de nicaieri din mesajul lui ca nu ar fi la curent ca exista mai multi profesori in facultate, si ca acestia se ocupa cu diverse activitati academice.
Sunt de acord cu Razvan ca impresia pe care o lasa clipul este ingrijoratoare si neatragatoare pentru cel putin unii dintre oamenii care sunt altminteri atrasi de filosofie. Ca veni vorba, tin sa ma apar in avans si sa precizez ca particip la conferinte de filosofie si cumpar carti (desi nu inteleg legatura dintre asta si capacitatea de a comenta pe marginea unui clip).

George nu a negat posibilitatea ca cineva sa gaseasca clipul haios. E plina lumea de oameni si de gusturi. George a facut niste observatii pe marginea calitatii materialului. Razvan a comentat pe marginea mesajului.

Nici pe acest blog, nici pe facebook, nici pe blogul facultatii, nimeni nu a raspuns la nici una dintre observatii si nimeni nu a aratat vreo urma de capacitate de a accepta o critica, de a dezbate civilizat, de a argumenta, de a isi respecta interlocutorul. In schimb a curs cu atacuri la persoana (pe alocuri uluitor de violente, vezi "imi vine sa vomit"). Mie chestiunea asta mi se pare chiar foarte grava! Alaturi de incapacitatea de a distinge intre calitatea unui material si faptul ca a placut unei sau altei persoane: o eroare logica regretabila printre reprezentantii unei facultati de filosofie.

Razvan Nicoara said...

Hei,

Chestia cu babutza snilizata ma jigneste profund. Dar, treptat, voi invata sa traiesc si cu aceasta durere in suflet.

Pe de alta parte e misto ca un clip (incapatanat si complet obtuz, continui sa cred ca respectiva creatie e cretina) despre facultatea de filosofie naste discutii. E bine.

Cat despre tifna (cu f) si nervi, ei, amice Anonymus, aici va trebui sa invat de la tine. Chiar asa, la varsta mea :)

PS La Derrida nu ma bag ca Deleuze m-a invatat minte si imi stiu limitele. Rorty nu a trecut pe la mine decat pentru seminarii. Si probabil anonimii ii cunosc mai bine...Eu as propune alte arme si as merge pe Platon sau Aristotel. Nu e mai decent un duel din asta?..

Anonymous said...

jesus christ...

Anonymous said...

Domnilor,

Si eu am absolvit aceasta facultate in 2010. A fost o revelatie pentru mine, mai ales ca terminasem o alta facultate de care nu am fost foarte multumit. Cu mici exceptii, profesorii au fost minunati, chiar daca am prins o perioada in care se cam face schimbul de generatie la nivelul profesorilor. Totusi, nu pot sa nu remarc faptul ca cei care au terminat in perioada 1990-2000(3-4) sunt extrem de indignati de felul cum au evoluat lucrurile in aceasta facultate. Aud tot felul de povesti despre cat de grozava era facultatea, cum a decazut, cat de frumos era vechiul sediu-ce urat este cel nou, ce filosofie se facea pe vremuri-ce filosofie nu se face acum, cat de pregatiti erau ei- cat de nepregatiti suntem noi etc., cat de Platon era Platon pe vremuri, cat de Kant era Kant in 98, ce bun era Vieru atunci, ce senil este saracul acum, ce frumoase erau cursurile lui Liiceanu cand nu se gandea numai la Siegfried (BMW-ul sau frumos)etc. Eu sunt gata sa va dau dreptate, pt ca exista anumite elemente care, in prezent, arunca aceasta facultate in derizoriu (desi o elita de 5-10 oameni iese constant in fiecare an), dar as vrea sa va intreb: voi ce naiba ati facut? Ce ati publicat? Ce ati tradus macar (pt ca nu se mai traduce nimic; suntem inca la prima editie a operelor platonice hahahaha! si nu sunt perspective pt o a doua;---- nici macar a theory of justice, paradigma filosofiei politice actuale, nu este tradusa decat partial si prost--- unde este generatia trecuta pe la mineriade si prin piata universitatii care a crezut ca filosofia politica va schimba romania?)?
Va spun eu, nu ati facut nimic, absolut nimic... Si nici cei ce vor veni nu vor face nimic. Poate filosofia nu prinde la romani, ea este numai o bravada, un fason... Nu stiu, dar m-am saturat de voi, cei din epoca de aur a filosofiei -universitare- romanesti, care dupa atata chin intelectual intr-ale filosofiei, nu ati realizat nimic, absolut nimic(decat cei care poate se mai misca in linia de descendenta intelectuala noica-liiceanu, adica "fenomenologii")...

Anonymous said...

Si daca a fost construita pe locul unde era o cantina mancati-as care e problema? Afirmatia asta nu o inteleg.
Cat despre video este funny, poate a vrut sa se adreseze generatiei acesteia pro facebook care a cam uitat de adevaratele valori.
20 la suta imi place , 80 la suta nu prea. Se putea mult mai bine.
Va saluta, un pusti din noua generatie!