Thursday, November 19, 2009

De ce nu votez


De scârbă – ar fi cel mai scurt răspuns.

Iar pentru cel mai bun argument e suficient să privim la ziua de ieri, când demenţa politică a atins cote paroxistice – ore nesfârşite de ceartă despre „unde să ne certăm”. Totul transmis, rumegat şi analizat drept subiect de mare interes de toate televiziunile de ştiri, într-o halucinantă dezbatere despre nimic.

Nu sunt naiv, ştiu cât de importante sunt ultimele aparţii ale candidaţilor şi cât de bine trebuie ele pregătite, dar nu sunt nici într-atât de imbecil pe cât mă cred candidaţii să mă las sedus de tarantela politică pusă în scenă pentru un electorat stupid. Şi nu numai de cea de ieri, ci cea de 20 de ani încoace.

Nu vreau să votez oameni care îmi dispreţuiesc în aşa măsură interesele. Or, tot ce au făcut în anul asta de criză nu au fost decât gesturi împotriva intereselor mele. Până acum am votat încercând să aleg răul cel mai mic. Nu ştiu dacă am avut dreptate de fiecare dată. Acum însă nici măcar nu mai cred că pot discerne care e răul cel mai mic.

Nu vreau ca votul meu să legitimeze un politician care nu mă reprezintă şi pe care pun ştampila doar pentru că nu găsesc o variantă mai bună. Sper doar că absenţa mea şi a altor, cât mai multor, milioane de români îi va speria la un moment dat. Sau că se va găsi cândva politicianul ăla cu suficient creier politic care să considere profitabil să ni se adreseze şi nouă. Până atunci, dacă România se va mişca, se va mişca oricum în pofida politicienilor şi nu graţie lor.

Mă rog, aş fi putut vota precum pitici gratis, dar cred că pentru actualii candidaţi nu merită nici măcar să-ţi murdăreşti organul.

7 comments:

Anonymous said...

Tu nu votezi, eu nu votez, multi altii nu mai voteaza in ideea ca, oricum, se vor gasii cativa care sa o faca si unul tot va fi ales, ideplinindu-se astfel actul democratic.

Pana cand, fiind atat de putini oameni dispusi sa vina la vot, cineva se va gandi ca nu are rost sa mai deranjezi electoratul, iar conducatorii pot fi alesi si prin alte metode.

Stiu, este absurd sa reduci totul la absurd, merg prea departe si, in general, in istorie, asa ceva nu s-a intamplat niciodata...

George said...

nu cred ca se va ajunge acolo. dar cred ca daca, sa zicem, 70 la suta dintre votanti nu se vor mai duce la vot baselu nu va mai gonfla atat ca are sustinere populara pentru orice tampenie.

mai cred ca va veni un politician care se va gandi la potentialul pe care il reprezinta aia 70 la suta care nu mai voteaza si va incerca sa afle ce vor astia. si va incerca sa-i repretinte.

daca votam pe oricine, doar asa, ca sa ne indeplinim datoria de cetateni, nu facem decat sa perpetuam un sistem si niste oameni pe care in realitate nu-i vrem...

Alexandra Albu said...

George are dreptate! Scarba e totala. Ce fac astia e hilar si penibil. Deja ne jucam de-a democratia si de-a tara UE si de-a economia si de-a...orice. Deci e penibil sa merg sa votez pentru ca e ca si cand mi-ar organiza fi-mea de 2 ani juma "alegeri" in sufragerie. Are la fel de multa relevanta daca mergem sau nu. Ei vor face tot ce stiu ei sa faca.

Juan Felipe de Santander von Buruceaga Nahasapeemapepiloviceanu said...

Base se va gonfla si cu 10% si se va declara alesul cetatenilor responsabili, muindu-i pe ceilalti. Stai linistit in privinta asta.

Aia 70% de care zici tu, Ghitza, sunt imprevizibili si ma indoiesc ca se bazeaza cineva pe ei, asa cum ar cere orice teorie politica.

De ce sa nu mergem la sigur cu aia 30%, saracii?

Vad ca nu crezi ca se va ajunge unde zic eu. Atunci ce o sa se intample? Iese iar Base, dupa alti cinci ani chiar nu o sa-l mai vrea nimeni, tu tot nu vei vota, altii tot nu vor vota si o sa iasa Vadim, Gigi, Dan-Alexandru Radu sau cine stie ce alt specimen... Atunci o sa ma crezi?

George said...

si asta ce inseamna? sa-l inlocuim pe base cu oricine altcineva. doar asa, ca sa ne exercitam democratic?

Eufrosina panduru said...

Da. A te exercita democratic e mai bine decat a nu te exercita deloc.
A schimba candidatul e unica solutie de a-l face sa munceasca mai bine mandatul viitor.

Tu nu o sa simti asta pe pielea ta, dar poate o vor simti stranepotii tai.

Voteaza cu acelasi gand cu care reciclezi. Nu simti nici un efect imediat, dar ai satisfactia morala ca urmasii te vor injura mai putin.

Anonymous said...

Eufrosina, noi, astia mai scarbiti, ne exercitam dreptul de a nu vota, drept democratic atat timp cat votul nu e obligatoriu.

In cazul meu, asta va fi in turul 2, la primul am votat si am schimbat candidatul, cum zici tu.

Surpriza! N-a iesit ...

Asa ca la turul 2 voi avea marea satifactie morala ca nu voi merge la vot, iar urmasii mei sunt sigur ca nu ma vor injura pentru asta.

Stii de ce? Pentru ca in cartea de istorie vor fi referiri la fel de seci cum erau cand invatam eu despre perioada interbelica. "Fraude electorale, guverne incompetente, de scurta durata, coruptie generalizata" etc.

Dintre putinele deosebiri fata de perioada aia: justitia fiind 99% a lor, politicienii chiar nu au de ce se teme... pana nu va aparea un Nicolae Constantinescu modern.